Inhoudsopgave
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste behandelaar
Hoe Om te Gaan met Je Behoefte aan Avontuur en Sensatie
Voel jij je vaak aangetrokken tot spanning, avontuur en nieuwe ervaringen? Heb je de neiging om risico’s te nemen of je snel verveeld te voelen als het leven te rustig is? Als dat zo is, dan ben je waarschijnlijk een HSS (Hoog Sensitieve Sensation Seeker).
Dit is een unieke combinatie van hoogsensitiviteit (HSP) en de behoefte aan intense ervaringen. Het klinkt misschien als een tegenstrijdigheid – gevoeliger zijn voor prikkels, maar tegelijkertijd op zoek zijn naar spannende situaties – maar het is heel normaal voor HSS-ers om deze twee eigenschappen te combineren. En het kan een uitdaging zijn om met deze dynamiek om te gaan, vooral als je merkt dat je vaak overprikkeld raakt door je zoektocht naar avontuur.
Wat is HSS?
HSS, of Hoog Sensitieve Sensation Seeker, is een term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die zowel een hoog niveau van gevoeligheid voor externe prikkels (zoals geluiden, emoties of drukte) ervaren, maar tegelijkertijd een sterke behoefte hebben aan nieuwe, intense ervaringen. Dit kan betekenen dat je je aangetrokken voelt tot avontuur, gevaar of adrenaline, zelfs als je tegelijkertijd gevoeliger bent voor de indrukken die deze ervaringen met zich meebrengen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het verlangen naar reizen, extreme sporten, uitdagende carrières of intense sociale interacties.
De combinatie van deze twee eigenschappen maakt dat HSS-ers vaak de neiging hebben om op zoek te gaan naar opwinding, maar tegelijkertijd ook snel overprikkeld raken. Dit kan je in een vicieuze cirkel brengen, waar je jezelf mentaal of fysiek uitput, zelfs als je op zoek bent naar spanning of plezier.
Wat Zijn de Kenmerken van HSS?
HSS-ers kunnen de volgende eigenschappen vertonen:
Je hebt een sterke behoefte om nieuwe dingen te proberen, of het nu gaat om reizen, extreme sporten of gewoon het zoeken naar andere vormen van opwinding.
Als dingen te rustig of voorspelbaar zijn, voel je je vaak ongeduldig of gefrustreerd. Je zoekt altijd naar nieuwe uitdagingen en avonturen.
Je hebt, net als een HSP, een sterke reactie op externe prikkels. Geluiden, lichten, emoties van anderen en zelfs drukte kunnen je overprikkelen en vermoeien.
Je past je goed aan nieuwe situaties aan, maar dit kan ook betekenen dat je vaker in het diepe springt dan je misschien zou moeten.
e beleeft de dingen intens, zowel de positieve als de negatieve. De ervaring van vreugde en opwinding kan net zo groot zijn als het gevoel van vermoeidheid of stress door overprikkeling.
Hoe ga je om met je hSS?
Het kan best een uitdaging zijn om je zoektocht naar avontuur en opwinding in balans te houden met de gevoeligheid die je voelt voor prikkels. Gelukkig zijn er manieren om deze twee kanten van jezelf te omarmen en in harmonie te leven.
Hier zijn enkele tips om beter om te gaan met je HSS:
Het eerste wat je kunt doen, is begrijpen wat HSS voor jou betekent. Hoe voel jij je als je op zoek gaat naar avontuur? Wat zijn de dingen die je energie geven, en welke situaties putten je uit? Door jezelf bewust te zijn van deze twee kanten van jezelf, kun je leren wanneer je kunt duiken in avontuur en wanneer je beter een stap terug kunt nemen om niet overprikkeld te raken.
Het is belangrijk om te begrijpen dat je zoektocht naar sensatie ook op een gezonde manier kan worden vervuld. In plaats van te zoeken naar risicovolle of overprikkelende activiteiten die je daarna uitgeput achterlaten, kun je manieren vinden om gezonde spanning en avontuur te creëren die tegelijkertijd je behoefte aan rust en balans respecteren. Bijvoorbeeld, een spannende wandeltocht in de natuur, een uitdagende yoga-practice of nieuwe hobby’s die je uit je comfortzone halen zonder je te veel uit te putten.
HSS-ers kunnen vaak snel overprikkeld raken als ze te veel nieuwe dingen doen of als ze in een omgeving zitten die te druk of intens is. Het is belangrijk om te leren wanneer je jezelf een pauze moet geven. Het kan helpen om jezelf bewust tijd en ruimte te geven om te herstellen van intense ervaringen. Dit betekent niet dat je je avontuurlijke geest moet onderdrukken, maar je leert wanneer het tijd is om even uit de ‘spanning’ te stappen en tot rust te komen.
Plan je avontuurlijke momenten, maar geef jezelf ook voldoende tijd om op te laden en te herstellen. Dit betekent dat je misschien af en toe een rustig weekend moet plannen, een ontspannende vakantie moet nemen of tijd voor jezelf moet nemen om je zintuigen tot rust te laten komen. Dit zorgt ervoor dat je balans blijft houden tussen je behoefte aan spanning en je gevoeligheid voor overprikkeling.
Als HSS-er heb je misschien soms moeite om je energie te delen met anderen, vooral als je op zoek bent naar avontuur maar tegelijkertijd gevoelig bent voor de emoties en energieën van anderen. Het is belangrijk om open te communiceren over je behoeften. Als je bijvoorbeeld een weekend weg wilt om nieuwe dingen te ervaren, laat je vrienden of familie dan weten dat je daarna misschien een paar dagen rust nodig hebt om weer op te laden.
Zelfzorg is absoluut essentieel voor HSS-ers. Omdat je gevoelig kunt zijn voor zowel externe prikkels als interne verlangens naar avontuur, is het belangrijk om regelmatig momenten van herstel in te bouwen. Zorg voor voldoende slaap, beweging en gezonde voeding. Dit zorgt ervoor dat je energie hebt om je zoektocht naar nieuwe ervaringen voluit aan te gaan zonder jezelf uit te putten.
HSS-ers hebben vaak een sterk gevoel van avontuur en nieuwsgierigheid, wat hen in staat stelt om uitdagingen aan te gaan en buiten de gebaande paden te denken. Je kunt deze eigenschap gebruiken om nieuwe kansen te creëren voor jezelf en anderen, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een gezonde balans tussen spanning en ontspanning.
Het kan frustrerend zijn om te voelen dat je altijd op zoek bent naar nieuwe ervaringen, maar tegelijkertijd ook gevoelig reageert op prikkels. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de ruimte om te leren hoe je balans kunt vinden. Soms zal het nodig zijn om nieuwe dingen uit te proberen om te ontdekken wat echt bij je past – en dat is oké!
Wanneer kun je hulp zoeken
Als je merkt dat je zoektocht naar avontuur en opwinding je constant uitput of als je moeite hebt om je emoties en prikkels in balans te houden, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen om inzicht te krijgen in je HSS-eigenschappen en strategieën ontwikkelen om zowel je behoefte aan sensatie als je gevoeligheid te begrijpen en te beheren.
De Kracht van HSS: Avontuur in Balans
Als HSS-er ben je iemand die op zoek is naar avontuur, maar je hebt ook een diep gevoeligheid voor de wereld om je heen. Het is een unieke combinatie die, wanneer goed begrepen en beheerd, je in staat stelt om een rijk en vervuld leven te leiden. Door goed voor jezelf te zorgen, je grenzen te leren kennen en gezond te genieten van de spanning die je zoekt, kun je zowel je behoefte aan avontuur als je gevoeligheid omarmen en in balans houden.
Wil je meer leren over hoe je als HSS’er je avontuur en gevoeligheid kunt balanceren? Wij kunnen je daarbij helpen!
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste begeleider
GOOGLE REVIEWS
Lees de ervaringen van onze cliënten
Benieuwd naar de ervaringen van cliënten bij JongStressVRIJ? Lees hier echte ervaringen en ontdek hoe anderen hun weg naar een stressvrij leven hebben gevonden!
Hoe ben je binnen gekomen Ik ben 4 maanden geleden binnengekomen, in dientijd zag ik niet lekker in mijn vel. Na een aantal afspraken begon ik al heel veel verschil te merken, ik kreeg weer zin om dingen te gaan doen en ik stapte sneller mijn bed uit. Het heeft me enorm geholpen, ik ben blij dat ik aangeklopt heb. Het helpt echt! Bedankt!
Ellen heeft mij ontzettend goed geholpen. Door haar luisterend oor en adviezen heb ik meer rust in mijn hoofd gekregen. Daarnaast werd er bij mijn aanmelding snel gereageerd en kon ik ook erg snel terecht. Mij gaf het een gevoel dat er echt naar je geluisterd en passende hulp geboden wordt.