- Home
- Hulpvragen
- Sociale Vermijdingsgedrag of Sociale Onzekerheid
Sociale Vermijdingsgedrag of Sociale Onzekerheid
Inhoudsopgave
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste behandelaar
Hoe je Stapsgewijs je Durf Terugkrijgt
Ken je dat gevoel dat je liever niet naar dat feestje gaat, die vergadering overslaat of zelfs dat gesprek met iemand uit de weg gaat omdat je je onzeker voelt over hoe je overkomt? Of misschien voel je je oncomfortabel in grotere groepen en zoek je liever de stilte op? Sociale vermijding en sociale onzekerheid zijn dingen waar veel mensen mee worstelen, maar ze hoeven je niet in de weg te staan. Je kunt leren om stap voor stap meer zelfvertrouwen te krijgen en de situaties die je nu misschien ontwijkt, juist aan te gaan.
Het is helemaal normaal om je af en toe onzeker te voelen in sociale situaties – zelfs de meest zelfverzekerde mensen hebben daar wel eens last van. Wat echter vaak gebeurt als je je onzeker voelt, is dat je geneigd bent om sociale situaties te vermijden. En hoewel het korte termijn kan helpen om de angst te verminderen, zorgt het er op de lange termijn vaak voor dat de onzekerheid alleen maar groter wordt.
Maar weet je wat? Er is goed nieuws: je kunt sociale onzekerheid en vermijdingsgedrag overwinnen, en dat hoeft niet allemaal in één keer.
Wat is Sociale Vermijdingsgedrag en Sociale Onzekerheid?
Sociale vermijding is het gedrag waarbij je situaties of activiteiten die sociale interactie vereisen, actief probeert te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld een feestje skippen, een uitnodiging niet aannemen, of zelfs een gesprek uit de weg gaan omdat je bang bent voor afwijzing, oordeel of gewoon het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent in sociale situaties.
Sociale onzekerheid gaat vaak hand in hand met vermijdingsgedrag. Het is het gevoel dat je niet goed genoeg bent in sociale situaties of dat je bang bent dat mensen je niet leuk of interessant vinden. Dit kan variëren van lichte onzekerheid tot een veel sterkere angst om te falen in het openbaar. Het kan ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt in de buurt van andere mensen, zelfs als ze je graag mogen.
Het belangrijkste om te weten is dat sociale onzekerheid een normaal gevoel is en dat het heel vaak tijdelijk kan zijn. Veel mensen ervaren het in verschillende stadia van hun leven, vooral als ze zich moeten aanpassen aan nieuwe situaties of sociale kringen. Het is iets wat je kunt leren overwinnen.
Wat Merk je aan Sociale Vermijding en Onzekerheid?
Misschien herken je een aantal van deze gevoelens:
- Je voelt je nerveus of angstig voordat je naar sociale evenementen gaat.
- Je probeert situaties te vermijden waarin je aandacht van anderen krijgt, zoals spreken in het openbaar of naar een feestje gaan.
- Je maakt je constant zorgen over wat anderen van je denken.
- Je denkt vaak dat mensen je raar of saai vinden, ook al is er geen bewijs voor.
- Je voelt je ongemakkelijk of verlegen in groepsgesprekken of wanneer je nieuwe mensen ontmoet.
- Je hebt moeite met het aangaan van gesprekken of het maken van contact met anderen.
Deze gevoelens van sociale onzekerheid kunnen je behoorlijk belemmeren, maar ze hoeven je leven niet te bepalen. Het goede nieuws is: er zijn manieren om hier mee om te gaan, en je kunt jezelf weer meer ontspannen voelen in sociale situaties.
Waarom Sociale Vermijding je niet Helpt
Het is volkomen begrijpelijk dat je sociale situaties soms wilt vermijden, vooral als je je onzeker voelt. Maar het vermijden van situaties waarin je je ongemakkelijk voelt, maakt de angst vaak alleen maar groter. Hoe meer je vermijdt, hoe moeilijker het wordt om sociale situaties zonder angst aan te gaan.
Hoe vaker je sociale situaties ontwijkt, hoe sterker de angst wordt. Als je een sociale gebeurtenis keer op keer overslaat, leert je brein dat het altijd beter is om weg te blijven, waardoor je onzekerheid alleen maar verder groeit. Dit creëert een vicieuze cirkel.
Sociale situaties zijn geweldige leermomenten. Ze geven je de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zoals gesprekken voeren, jezelf uitdrukken en omgaan met verschillende mensen. Door situaties te vermijden, mis je de kans om deze vaardigheden te oefenen en te verbeteren.
Wanneer je dingen blijft vermijden omdat je bang bent voor het onbekende, verlies je langzaam het vertrouwen in je eigen vermogen om met sociale situaties om te gaan. Het gevoel van controle en eigenwaarde kan afnemen, omdat je jezelf niet de kans geeft om te ontdekken dat je het eigenlijk best goed kunt.
Hoe Kom je Van Sociale Vermijding en Onzekerheid Af?
Het mooie is: je kunt leren om sociale situaties gemakkelijker aan te gaan. Het kost tijd en geduld, maar door kleine stapjes te nemen, kun je je sociale zelfvertrouwen vergroten en de angst langzaam loslaten. Hier zijn een paar praktische tips om te beginnen:
In plaats van direct grote sociale evenementen aan te pakken, begin je met kleine, haalbare doelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: "Vandaag ga ik één gesprek voeren met iemand die ik niet goed ken," of "Ik ga naar dat kleine feestje, maar blijf maar een uur." Deze kleine overwinningen helpen je om je vertrouwen op te bouwen zonder dat je je overweldigd voelt.
Zie sociale interacties als kansen om te oefenen, niet als iets waar je per se perfect in moet zijn. Iedereen maakt af en toe awkward momenten door, en dat is oké! Wat echt belangrijk is, is dat je probeert, leert van de situatie, en daarna weer verdergaat.
Probeer niet te veel te focussen op hoe anderen jou zien. Vaak zijn we veel te streng voor onszelf en maken we ons druk om dingen die anderen helemaal niet opmerken. Wees gewoon jezelf – dat is het beste wat je kunt doen. Jij bent uniek, en dat maakt je waardevol in iedere sociale situatie.
Veel van de angst die we ervaren komt voort uit negatieve gedachten over wat er zou kunnen gebeuren. Misschien denk je: "Ze zullen me saai vinden," of "Ik ga mezelf voor schut zetten." Probeer deze gedachten uit te dagen. Vraag jezelf af: "Wat is het ergste dat kan gebeuren?" En besef dat, zelfs als het niet perfect gaat, dit niet het einde van de wereld is.
Sociale vaardigheden ontwikkelen zich niet van de ene op de andere dag. Het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn en te begrijpen dat het een proces is. Je hoeft niet elke sociale situatie perfect te beheren. Het gaat om vooruitgang, niet om perfectie.
Na elke sociale situatie, reflecteer op wat goed ging. Wat voelde goed? Wat heb je geleerd? Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om de positieve momenten te erkennen, hoe klein ze ook zijn. Dit helpt je om je zelfvertrouwen op te bouwen.
Het kan ook helpen om met iemand te praten over je sociale onzekerheid. Soms kan het delen van je gevoelens met een vertrouwd persoon of zelfs een coach je helpen om je gedachten te ordenen en nieuwe perspectieven te krijgen.
Jij Mag je Comfortzone Verlaten – Stap Voor Stap!
Sociale vermijding en onzekerheid kunnen je leven flink in de weg zitten, maar het is helemaal mogelijk om stap voor stap je vertrouwen te vergroten en je angst te verminderen. Het belangrijkste is dat je jezelf de ruimte geeft om te groeien en dat je je niet te hard veroordeelt als dingen niet meteen perfect gaan. Je hoeft niet perfect te zijn in sociale situaties – je hoeft alleen maar jezelf te zijn en nieuwe ervaringen aan te gaan.
Vergeet niet: je hoeft niet alles in één keer te overwinnen. Begin klein, wees geduldig met jezelf, en onthoud dat je elke keer dat je een stap zet, sterker wordt.
Wil je meer tips en steun bij het overwinnen van sociale onzekerheid en vermijding? Wij kunnen je erbij helpen!
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste begeleider
GOOGLE REVIEWS
Lees de ervaringen van onze cliënten
Benieuwd naar de ervaringen van cliënten bij JongStressVRIJ? Lees hier echte ervaringen en ontdek hoe anderen hun weg naar een stressvrij leven hebben gevonden!
Hoe ben je binnen gekomen Ik ben 4 maanden geleden binnengekomen, in dientijd zag ik niet lekker in mijn vel. Na een aantal afspraken begon ik al heel veel verschil te merken, ik kreeg weer zin om dingen te gaan doen en ik stapte sneller mijn bed uit. Het heeft me enorm geholpen, ik ben blij dat ik aangeklopt heb. Het helpt echt! Bedankt!
Ellen heeft mij ontzettend goed geholpen. Door haar luisterend oor en adviezen heb ik meer rust in mijn hoofd gekregen. Daarnaast werd er bij mijn aanmelding snel gereageerd en kon ik ook erg snel terecht. Mij gaf het een gevoel dat er echt naar je geluisterd en passende hulp geboden wordt.