Inhoudsopgave
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste behandelaar
Hoe Je Je Nachtrust Weer Herstelt
Heb je soms het gevoel dat je ’s nachts uren ligt te draaien en te woelen, maar niet in slaap kunt komen? Of misschien word je halverwege de nacht wakker en kun je niet meer terug in slaap vallen. Je hebt misschien geen ernstige slaapproblemen, maar milde slaapproblemen kunnen alsnog behoorlijk vervelend zijn. Niet goed kunnen slapen kan je de volgende dag echt in de weg zitten: je voelt je moe, prikkelbaar en je hebt moeite met concentreren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je nachtrust weer op de rit te krijgen!
Wat Zijn Milde Slaapproblemen?
Milde slaapproblemen zijn situaties waarin je weliswaar niet ernstig slaapgebrek hebt, maar waarbij je slaap wel verstoord wordt. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
- Moeite met in slaap vallen – Je ligt uren wakker, je gedachten blijven maar rondtollen en je kunt niet echt “ontspannen”.
- Vroeg wakker worden – Je wordt midden in de nacht of te vroeg in de ochtend wakker en kunt daarna niet meer in slaap vallen.
- Onrustige slaap – Je slaap is niet diep genoeg, waardoor je niet echt uitgerust wakker wordt.
- Niet genoeg slaap krijgen – Je hebt het gevoel dat je niet genoeg slaapt, maar het is niet zo ernstig dat het een slaapstoornis wordt.
- Slaap en wakker cyclus verstoren – Je hebt geen vast slaapritme en voelt je ’s avonds vaak energiek en ’s ochtends moe.
Hoewel deze slaapproblemen misschien niet ernstig lijken, kunnen ze je wel beïnvloeden in je dagelijks leven. Je lichaam en geest hebben namelijk voldoende rust nodig om goed te functioneren. Gelukkig is het vaak mogelijk om milde slaapproblemen zelf aan te pakken.
Waarom Heb je Moeite met Slapen?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor milde slaapproblemen. Het is niet altijd een kwestie van ‘niet genoeg slaap’, maar vaak speelt er meer mee. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken:
Als je veel in je hoofd zit – bijvoorbeeld door werk, school, relaties of zorgen – kan je geest moeilijk tot rust komen als je in bed ligt. Het lijkt wel of je brein in een constante "standby" staat, klaar om te piekeren. Hierdoor duurt het langer om in slaap te vallen, of word je vaak midden in de nacht wakker.
Als je niet op vaste tijden naar bed gaat en wakker wordt, kan je slaapritme verstoord raken. Dit kan ervoor zorgen dat je niet in een natuurlijke slaapcyclus komt, wat kan leiden tot onrustige of minder diepe slaap.
We hebben allemaal wel eens de neiging om voor het slapengaan nog even op je telefoon of laptop te kijken. Helaas heeft het blauwe licht van schermen een negatieve invloed op je slaaphormonen, waardoor het lastiger wordt om in slaap te vallen.
Cafeïne (in koffie, cola of energiedrankjes) of suiker kunnen je energielevels een boost geven en je slaap verstoren, vooral als je het te laat op de dag consumeert.
Als je brein te veel bezig is met zorgen over de toekomst, werk of persoonlijke zaken, kan dat ervoor zorgen dat je wakker ligt of steeds wakker wordt. Je voelt je mentaal “overbelast”.
Soms kunnen lichamelijke ongemakken, zoals spierpijn of een ongemakkelijke slaaphouding, de slaap verstoren. Ook geluid of licht in je slaapkamer kan bijdragen aan slaapproblemen.
Wat Kun Je Doen Tegen Milde Slaapproblemen?
Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om milde slaapproblemen aan te pakken! Het draait allemaal om het creëren van een rustige, ontspannen omgeving voor je slaap en het aanpassen van bepaalde gewoonten.
Hier zijn een paar praktische tips:
Het helpt enorm om elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Ook in het weekend! Hierdoor raakt je lichaam gewend aan een vast ritme, wat helpt om gemakkelijker in slaap te vallen en dieper te slapen. Probeer je slaapkamer alleen voor slaap en ontspanning te gebruiken, zodat je brein de associatie maakt tussen de ruimte en rust.
Blauw licht van telefoons en laptops verstoort de productie van melatonine, het hormoon dat je lichaam helpt om in slaap te vallen. Probeer minstens een uur voor bedtijd geen schermen meer te gebruiken. Als je echt niet zonder je telefoon kunt, kun je apps gebruiken die de blauwlicht-emissie verminderen, of gebruik de “nachtmodus” op je telefoon.
Creëer een ontspannende bedtijdroutine. Lees een boek, luister naar kalmerende muziek of probeer een meditatie-app te gebruiken. Ook ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je lichaam en geest te kalmeren. Denk bijvoorbeeld aan de 4-7-8 ademhaling: adem in voor 4 seconden, houd het 7 seconden vast en adem uit voor 8 seconden.
Cafeïne, energiedrankjes of zware maaltijden kunnen ervoor zorgen dat je niet goed in slaap valt. Probeer na het middaguur cafeïne te vermijden en eet je laatste maaltijd niet te laat. Een lichte snack vlak voor het slapen kan soms wel helpen, bijvoorbeeld een beetje yoghurt of een banaan.
Zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Dit betekent een goed matras en kussen, een donkere kamer, en een koele, rustige omgeving. Je kunt ook overwegen om oogmaskers of oordopjes te gebruiken als je gevoelig bent voor licht of geluid.
Als je overdag veel slaapt, kan dit je nachtrust verstoren. Probeer middagdutjes kort te houden (maximaal 20 minuten) en niet te laat op de dag.
Als je merkt dat je veel piekert voordat je in slaap valt, kan het helpen om je gedachten op papier te zetten. Dit kan een manier zijn om je hoofd leeg te maken en je zorgen voor de volgende dag op een aparte plek te parkeren, zodat je niet blijft malen.
Soms duurt het even om je slaap weer op de rails te krijgen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, probeer dan niet gefrustreerd te raken. Sta even op, loop rond of lees een boek. Geef jezelf de ruimte om je natuurlijke slaapritme te herstellen zonder druk.
Wanneer Kun je Hulp Zoeken?
Milde slaapproblemen kunnen vaak zelf worden aangepakt met de bovengenoemde tips. Maar als je merkt dat je slaapproblemen aanhouden, of je merkt dat ze je dagelijks functioneren beïnvloeden, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Een gesprek met een coach of een therapeut kan je helpen om onderliggende stress of zorgen aan te pakken die je slaap verstoren. Soms kunnen kleine veranderingen in je mindset ook een groot verschil maken in hoe goed je slaapt.
Als je merkt dat je slaapproblemen je echt uitputten, of als je er al langere tijd last van hebt, is het altijd goed om een expert te raadplegen voor verdere ondersteuning.
Een Rustige Nacht, Een Frisse Start
Milde slaapproblemen kunnen soms vervelend zijn, maar het goede nieuws is dat ze meestal makkelijk aan te pakken zijn. Door kleine veranderingen in je routine, je omgeving en je mindset kun je weer een gezonde nachtrust bereiken en je energie weer terugvinden.
Wil je meer leren over hoe je je slaap en welzijn kunt verbeteren? Wij kunnen je daarbij helpen.
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste begeleider
GOOGLE REVIEWS
Lees de ervaringen van onze cliënten
Benieuwd naar de ervaringen van cliënten bij JongStressVRIJ? Lees hier echte ervaringen en ontdek hoe anderen hun weg naar een stressvrij leven hebben gevonden!

Vorig jaar september ben ik door JongStressvrij opgeleid volgens de Weeber methode. Een geweldige methode waarin je wordt klaargestoomd om met de hulpvraag van de cliënt aan de slag te kunnen gaan. Het is echt een verrijking voor je "toolbox".Martine is één van de trainers van de Weeber methode en mede door haar levenservaring, enthousiasme, passie en humor zorgt zij ervoor dat je alweer uit kijkt naar de volgende lesdag. Zij zorgt er met haar (grappige) voorbeelden en metaforen voor dat het niet saai wordt en dat iedereen begrijpt waar ze het over heeft.Door haar leer je te luisteren en de juiste vragen te stellen aan je cliënt.Ik hoop nog veel meer van je te mogen leren Martine! 🙏🏼😊
Wat mij direct aansprak, was dat zij werken met ervaringsdeskundigen. Het idee dat zij écht begrijpen wat je doormaakt, gaf mij meteen vertrouwen.Vanaf het begin voelde het traject prettig en toegankelijk. Ik kon snel terecht voor een intake, en tijdens dat eerste gesprek voelde ik me direct veilig en gehoord. Ik kon open zijn over mijn situatie en de uitdagingen waar ik tegenaan liep.Joyce, mijn begeleider, was doortastend en stelde verschillende technieken voor om te ontdekken wat het beste voor mij werkte. Haar praktische en hands-on aanpak gaf mij het vertrouwen dat er altijd een oplossing was en hielp mij om stap voor stap vooruitgang te boeken.Tijdens het traject kreeg ik inzichten in hoe mijn systeem werkt en welke strategieën ik gebruik(te). Deze bewustwording helpt mij enorm om mijn patronen te doorbreken en beter om te gaan met stressvolle situaties.
KLANTEN VAN
JongStressVRIJ en Samenwerkingen











