Inhoudsopgave
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste behandelaar
Dwanggedachten of suïcidale gedachten?
Persoonlijk heb ik (Priscilla) met dwanggedachten te maken gehad. Dat lijkt enorm veel op suïcidale gedachten, maar staat verder van je af ook al voelt dat niet zo.
Je zou nooit suïcide plegen, maar die gedachten zijn er wel en daar raak je heel verdrietig en depressief van. En je snapt het niet. Hoe komt dit en waarom heb ik dit?
Ook zit er vaak schaamte op dit onderwerp en bespreek je dit niet heel snel in je omgeving. Uiteindelijk kunnen de gedachten zo met je aan de haal gaan, dat je erin gaat geloven met alle gevolgen van dien.
Suïcidale gedachten en dwanggedachten zijn eigenlijk een uitvlucht van de hersenen. Het geeft aan dat je het gevoel wat je nu ervaart niet wilt hebben en daarom ‘vlucht’ je in deze gedachten.
Misschien herken je dit wel: ‘Als ik nu tegen een boom aanrij, dan hoef ik even niks’ of ‘Ik gooi mezelf van de trap, dan stopt het allemaal even’
Meestal ben je dan uitgeput en heb je echt heel nodig een break nodig. Dit bovenstaande zijn ook dwanggedachten. Dat kan je in allerlei vormen hebben. En weet je? Iedereen heeft dit!
Houd het alsjeblieft niet voor jezelf, hoe groot je problemen ook lijken. Maak het bespreekbaar en je zal zien dat je niet de enige bent!
Eigenschap HSP
HSP staat voor High Sensitive Person (hoogsensitief persoon) Als je hoogsensitief bent, is je zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels. Dit betekent dat je sneller gevaar ziet. Hierdoor denk je veel meer na.
Ook kan het zijn dat je vaak zoekt naar oplossingen voor problemen. Daarnaast is de kans groot dat jouw zintuigen (een of misschien wel allemaal) heel goed zijn ontwikkeld. Tot je zintuigen horen: horen, zien, voelen, ruiken, proeven en intuïtie.
Hoogsensitiviteit is erfelijk. De kans is dus heel erg groot dat er in jouw familie meer mensen zijn die net als jij hoogsensitief zijn!
Verschillende soorten sensitiviteit
Hoe sensitief je bent verschild per persoon. Verschillende soorten van sensitiviteit zijn:
- Lichamelijk (Denk bijvoorbeeld aan het heel goed kunnen horen van geluiden, het voelen van etiketten op je huid of het kriebelen van een wollen trui of het heel goed kunnen proeven van verschillende smaken.)
- Emotioneel (Denk hierbij aan het niet tegen drukte kunnen, emoties van anderen voelen en nadenken over dingen die onrechtvaardig zijn.)
- Intuïtief (Denk aan het aanvoelen wanneer mensen ruzie hebben gehad, voelen wanneer iemand ergens mee zit en van tevoren al weten wat er gaat gebeuren zonder dat je daar een verklaring voor hebt.)
- Gevoelig zijn voor iets nieuws (Denk bijvoorbeeld aan het lastig vinden wanneer iemand op je vingers meekijkt of je overhoort, nieuwe situaties heel spannend vinden of je overrompeld voelen door alle nieuwe dingen.)
Het hoeft niet zo te zijn dat je al deze kenmerken hebt. Je kunt ook hoogsensitief zijn als je bijvoorbeeld een heel gevoelig lichaam hebt.
Doordat je zenuwstelsel gevoeliger is dan bij 80 procent van de bevolking, zul jij anders reageren op prikkels. Zo kan het zo zijn dat je na een dag school helemaal uitgeput bent en bij moet komen. Afspreken met vrienden is op dat moment helemaal niet fijn! Ook kan het zijn dat je niet van harde muziek houdt en dus liever niet meegaat naar een feestje. Doordat je gevoeliger bent dan de meeste mensen, raak je sneller overprikkelt. Je moet dus op een andere manier voor jezelf zorgen.
Op veel scholen wordt er steeds meer gewerkt door middel van projecten. Hierdoor moet er veel worden overlegd en samengewerkt. In de klas is het hierdoor bijna nooit meer stil. Iedereen kletst. Het gevolg is dat je hierdoor heel veel last kunt hebben van alle prikkels. (De stemmen van alle kinderen, emoties, sfeer, etc.) Doordat je zoveel prikkels te verwerken krijgt, kan dit ervoor zorgen dat je overbelast raakt. Hierdoor kun je een overvol hoofd krijgen, lichamelijke klachten of een slecht humeur.
Doordat je een groter empathisch vermogen bezit (je kunt meevoelen met anderen), ben je gevoeliger voor sfeer. Dit betekent dat als je een prettige klas hebt, je je veilig voelt. Wanneer er echter wordt gepest, voel je je sneller onveilig. Dit kan betekenen dat je minder goed kan functioneren. Doordat je je niet veilig voelt, kun je je terugtrekken. Dit kan ervoor zorgen dat mensen jou verlegen, introvert en soms misschien zelfs wel autistisch vinden. Niet is echter minder waar!
Sommige jongeren kunnen juist heel erg druk worden van overprikkeling. Dit komt doordat je meebeweegt met de omgevingsprikkels. Zelf rust vinden om je te concentreren is dan erg moeilijk! Wanneer het bijvoorbeeld erg druk is in jouw klas, kan dit ervoor zorgen dat jij alleen maar heel druk kunt zijn en nooit aan het maken van je opdrachten toe komt.
Tot slot: wat belangrijk is om te leren, is hoe je de prikkels kunt filteren om jezelf te beschermen. Jouw gevoeligheid maakt jou uniek. Dit betekent dat je het ook in kunt gaan zetten in plaats van te onderdrukken. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek.
Suïcidale gedachten zijn voor heel veel cliënten herkenbaar. Vaak zijn dit dwanggedachten van het brein die een uitweg zoeken. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Wij (behandelaren van JongStressVRIJ) zijn er voor jullie en je hoeft dit niet alleen te doen.
JongStressVRIJ staat voor
- Online & op locatie
- Geen wachttijden, direct hulp
- Voor iedereen
- 1 vaste begeleider
GOOGLE REVIEWS
Lees de ervaringen van onze cliënten
Benieuwd naar de ervaringen van cliënten bij JongStressVRIJ? Lees hier echte ervaringen en ontdek hoe anderen hun weg naar een stressvrij leven hebben gevonden!
Hoe ben je binnen gekomen Ik ben 4 maanden geleden binnengekomen, in dientijd zag ik niet lekker in mijn vel. Na een aantal afspraken begon ik al heel veel verschil te merken, ik kreeg weer zin om dingen te gaan doen en ik stapte sneller mijn bed uit. Het heeft me enorm geholpen, ik ben blij dat ik aangeklopt heb. Het helpt echt! Bedankt!
Ellen heeft mij ontzettend goed geholpen. Door haar luisterend oor en adviezen heb ik meer rust in mijn hoofd gekregen. Daarnaast werd er bij mijn aanmelding snel gereageerd en kon ik ook erg snel terecht. Mij gaf het een gevoel dat er echt naar je geluisterd en passende hulp geboden wordt.